Ketose en Ketonen

Ketonen; Vetverbranding, Energie en Focus.

Ketonen - De ultieme brandstof voor je lichaam. 

Veel meer energie, een betere slaap, geen last meer van de darmen, helderheid en mentale focus, hormonale balans, geen honger, een mooie gewichtsafname,… zomaar wat ervaringen van mensen die enorm opknapten door ketonen! Dit kan je bereiken via een ketogeen dieet; je eet dan veel vetten, een normale hoeveelheid eiwitten en heel weinig koolhydraten. Je lever gaat dan ketonen aanmaken en dan ben je 'in ketose'.

Een groot voordeel van 'in ketose' zijn is dat je minder honger hebt en de snaaitrek verdwijnt.

Ketose, een bizar krachtige toestand!

Een ketogene leefwijze, waarin je voeding voor 75% bestaat uit hoogwaardige vetten, 20% uit eiwitten en 5% uit koolhydraten vloeit voort uit een tijd dat chronische ziekten werden behandeld met vasten. Dit werkelijke vasten bestond uit een aantal dagen tot een aantal weken enkel water te drinken. Ziekten als epilepsie, kanker, artritis en diabetes werden in de jaren 20 van de vorige eeuw behandeld met vastentherapie en heel vaak met mooie resultaten. Voor veel mensen was het echter heel lastig om langdurig niets anders te gebruiken dan water, waardoor men op zoek ging naar een andere vorm van voeding die de metabolische en therapeutische effecten van vasten nabootsten. Voorwaarde was dat de patiënt voldoende voeding consumeerde om zijn gezondheid te behouden en het streven was een hoger genezingscijfer. Dit resulteerde in de ontwikkeling van de ketogene leefwijze.

Onder normale omstandigheden verbrandt ons lichaam glucose om energie te krijgen. Tijdens het vasten, als er geen voeding met glucose wordt geconsumeerd, wordt eigen lichaamsvet benut om in de energiebehoefte van het lichaam te voorzien. Een deel van dit vet wordt door de lever omgezet in wateroplosbare verbindingen (beta-hydroxybutryaat, acetoacetaat en aceton), gezamenlijk bekend als ketolichamen.

Met voldoende ketolichamen ben je dus 'in ketose'.

Energiebehoefte van de hersenen

Normaal gesproken gebruiken de hersenen glucose om in hun energiebehoeften te voorzien. Als er echter geen glucose beschikbaar is, is er 1 andere bron van energie die ze kunnen gebruiken en dat zijn keto lichamen of ketonen.

Ketonen vormen zelfs een meer geconcentreerde en efficiënte bron van energie dan glucose. Ze worden wel de superbrandstof genoemd, omdat ze energie efficiënter produceren dan zowel glucose als vet.

In Ketose vraagt je lichaam niet meer om koolhydraten!

Het verhoogde niveau van ketonen in het bloed, wat je gemakkelijk bereikt door vasten, kan je dus ook bereiken door de consumptie van koolhydraten in je voeding drastisch te beperken. Denk aan alle suikers, fruit, granen en zetmeelrijke produkten. Ben je eenmaal in ketose dan vraagt je lichaam niet meer om koolhydraten. 

Kenmerken van een ketogeen dieet zijn dan ook voor een groot deel vet, voldoende eiwit en een klein beetje koolhydraten uit groenten en absoluut geen suiker.

Vanuit de media is het gevaar van een vetrijk dieet behoorlijk sterk neergezet, waardoor veel mensen het ketogene dieet niet durven te gaan gebruiken. Als je echter kijkt naar volkeren die al 100-den jaren op een hoog vetrijk dieet zitten, dan weet je dat het absoluut niet nodig is om je daar zorgen over te maken.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Eskimo’s die leefden in gebieden waar de vegetatie schaars was; zij waren een groot deel van hun leven afhankelijk van vlees en vet. Toch waren ze vrij van beschavingsziekten zoals hartziekte, dementie, diabetes en kanker. Ze werden gezond en zonder klachten oud. Zo zijn er veel meer volkeren die hoogwaardige vetten als een belangrijk bestanddeel van hun maaltijd hebben en gezonder zijn dan wij in het Westen.

Webinar over ketonen en keto lifestyle;

Wil je meer weten, volg dan een van onze wekelijkse online webinars. We gaan in op wat ketonen zijn, waarom ze goed zijn voor ons (en dat is voor véél dingen), hoe je in ketose kunt komen wat een ketogeen dieet is enz. 

Momenteel zijn er webinars op Dinsdag om 19 uur, Vrijdag en Zondag om 11 uur.

HIER kan je aanmelden voor een online webinar.